Varför ekologiska barnkläder?

Varför ekologiska barnkläder?

Marika Frizén

Man skulle kunna tycka att det vore en självklarhet år 2025 att barnkläder inte innehåller gifter. Tyvärr är det inte så. Konventionell bomull används fortfarande i stor utsträckning till barnkläder. Kemikalier som används vid odling av konventionell bomull och vid tillverkning av syntetmaterial påverkar inte bara de människor som jobbar med dem och vår miljö, utan kan också innebära risker för ditt barn som bär kläderna. Visste du att det kan finnas kvar kemikalier i barnkläder som är både allergiframkallande, hormonstörande och cancerframkallande?

När det gäller ekologiska barnkläder är det viktigt att hela det färdiga plagget är ekologiskt certifierat. Detta innebär nämligen att hela produktionskedjan är kontrollerad och godkänd. Att bomullen i plagget anges vara "ekologisk" säger ju ingenting om ifall plagget t.ex. är färgat med giftiga färger. Väljer du ett plagg som är ekologiskt certifierat med t.ex. GOTS eller IVN BEST är hela produktionskedjan kontrollerad och märkningarna innebär dessutom att det ställs krav på att produktionen är socialt ansvarsfull.

Ekologiska barnkläder kostar i många fall lite mer än andra barnkläder vilket det finns flera anledningar till. Dels är det dyrare att få fram ekologiska naturmaterial då man inte får använda kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, vilket kräver mer mark och arbetskraft, och man får ofta lägre skördar än från konventionella odlingar. Certifieringarna kostar också mycket pengar för tillverkarna. För många certifieringar som GOTS och IVN BEST innefattar kriterierna också socialt ansvarsfull produktion med högre löner och bättre arbetsförhållanden för textilarbetarna, vilket naturligtvis också gör att kostnaderna för det färdiga plagget blir högre. Ekologiska kläder produceras också ofta i mindre volymer än konventionella kläder, vilket gör att de inte kan dra nytta av storskaliga produktionsfördelar.

Men behöver det verkligen bli så mycket dyrare att välja ekologiska barnkläder? Kan man kanske satsa på färre plagg men av högre kvalitet? Kanske bli lite bättre på att sälja kläder vidare och få en del av pengarna tillbaka? Särskilt ylleplagg har ett relativt högt andrahandsvärde om man har tagit hand om plaggen väl enligt skötselråden. Vi brukar också ha en tendens att ta bättre hand om saker som vi har lagt lite mer pengar på, vilket kan göra att plaggen kan ärvas i större utsträckning av syskon eller säljas vidare. Kanske kan man köpa en del av barnens garderob betydligt billigare i secondhandbutiker och lägga mer pengar på några dyrare men riktigt bra nya plagg? Och om man tar hänsyn till alla dessa aspekter –hälsa, miljö och socialt ansvarstagande – är frågan om det Inte är värt att betala lite mer?

På Marika MiniMode säljer vi enbart ekologiskt certifierade barnkläder. För ditt barn, vår miljö och våra medmänniskor.

Och för djuren såklart, om vi pratar ull, men det får vi göra en annan gång!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.