
Ulljacka eller fleecejacka i syntet?
Marika FrizénEn del av er som råkar hamna här på sidan kanske undrar varför någon skulle välja att köpa en ulljacka till sitt barn, när en jacka i ull kostar betydligt mer än en vanlig fleecejacka i syntet?
Vad är poängen med ull? Ull – och oftast menar man då ull från får – är ett naturligt och mångsidigt material som har många fördelar som material i baby- och barnkläder. Ull har utmärkta temperaturreglerande egenskaper och håller värmen när det är kallt och andas när det är varmt, vilket gör den till ett bra val för alla årstider. Köper man en ulljacka eller ullkofta till sitt barn fungerar den lika bra på vintern som på lite kyliga sommarkvällar, beroende på vilka lager man har under och över. Det är lättare att hålla en bebis lagom varm i en barnvagn om man klär bebisen i ullkläder jämfört med kläder i syntetmaterial som inte andas lika bra. Och till skillnad från många andra material behåller ull sina isolerande egenskaper även när den är fuktig.
Och glöm att ull kliar! Nuförtiden används nästan uteslutande merinoull i barnkläder, vilken är en fin mjuk ull som brukar kännas mjuk och skön mot huden och sällan kliar. Det är något helt annat än den grövre mer stickiga ullen som ofta användes förr.
Är då ull svårt att sköta? Egentligen inte. Mycket är det nog en vanesak, att man vänjer sig vid att inte rutinmässigt slänga alla plagg i tvätten efter lite användning, utan titta och lukta på plagget om det faktiskt är smutsigt. Ullfibrerna har en yta som gör att smuts och fläckar har svårt att fastna och ull behöver faktiskt inte tvättas lika ofta som andra material. Man kommer långt med att skaka och vädra och kanske ta bort en fläck med en fuktig trasa. När plagget ändå behöver tvättas är det viktigt att läsa tvättråden noga. Själv tvättar jag alla ullkläder i maskin, även när det står handtvätt, men observera att detta bygger på att man har en tvättmaskin som har ett mycket skonsamt ylleprogram. Detta vill man förstås ta reda på INNAN man slänger in den dyra ulloverallen, för om ett ylleplagg har tvättats fel och tovar ihop sig finns ingen återvändo! Om det inte framgår tydligt av tvättmaskinens bruksanvisning kanske man kan testa sig fram med ett gammalt ylleplagg som man inte är så rädd om. Självklart är det också viktigt att använda rätt tvättmedel som är gjorda för ull.
Hur är då ull miljömässigt? Ull är en förnybar resurs och om den produceras hållbart har den en lägre miljöpåverkan än många andra textilier. Ull är ett naturligt material som bryts ner biologiskt över tid, till skillnad från många syntetiska material som kan ta hundratals år att brytas ner. Visste du att en fleecejacka i syntet släpper små plastpartiklar varje gång du tvättar den? Plastpartiklar som sedan hamnar på våra åkrar (icke ekologiska) eller i haven. Fibrer av naturmaterial bryts ner inom ett par år men syntetfibrer från till exempel fleece blir kvar under mycket lång tid. Läs gärna mer hos Naturskyddsföreningen.
När det gäller djurvälfärd så innebär ekologisk ull t.e.x. att man inte får använda skadliga kemikalier eller utsätta fåren för det som kallas mulesing. Disana och Engel som tillverkar de ullkläder som vi säljer på Marika MiniMode får sin ull från Patagonien/Argentina och åker själva och kontrollerar att ulleverantörerna lever upp till deras krav på god djurhållning. Både Disana och Engel redogör för att djuren har stora områden att ströva och beta på och har ett bra och naturligt liv.
Sammanfattningsvis är en jacka i ekologisk ull ett mycket bra val för dig som vill ha bra funktion samtidigt som du bryr dig om vår miljö. Och glöm inte att kolla att ullen är ekologisk och gärna att tillverkaren även kontrollerat gårdarna där ullen kommer från så att fåren har ett bra liv. Och för dig som vill handla med rent samvete, men inte har tid eller lust att själv ta reda på allt detta, kan du lugnt luta dig tillbaka och vara trygg i att vi på Marika MiniMode redan har gjort det jobbet åt dig! Det är bara att välja och vraka bland alla våra fina babykläder och barnkläder i ull :-)
P.S. Kom också ihåg att ullkläder av kvalitetsmärken som Disana och Engel, som är väl omhändertagna, ofta har ett bra andrahandsvärde om du säljer dem vidare när barnen vuxit ur dem!